Ziba i Raf

—————————————————————–

Cijena knjige: 90,00 kuna

Poslušajte odlomak iz knjige “Ziba i Raf”

Play

Poetična i maštovita priča »Ziba« Tatjane Kadoić Grmuša dobila je nastavak u dva dijela »Ziba i Raf« i »Ziba i Andromeda« U drugom dijelu »Ziba i Raf« plavičasta zvjezdica Ziba koja svojim smijehom i vrtnjom uveseljava Svemir i njegove stanovnike počinje se zanimati za ljude. Kakvi su? Koliko žive? Mogućnost kontakta s njima?

Odgovori na ta pitanja kompleksni su i filozofski obojeni. U dijalogu s mudrom Sjevernjačom Ziba saznaje da ljudi, dok su djeca, sjaje i trepću baš kao i zvijezde, a kad odrastu, sjaj spreme i nose u sebi pa se samo iz ljudskih očiju može vidjeti tko kako sjaji.

Ta podvojenost svijeta djece i odraslih, kada djeca s odrastanjem gube nešto bitno što su imala, podsjeća na barrievske maštovite i exuperyjevske poetske obračune sa svijetom odraslih. Tatjana Kadoić Grmuša ovom pričom osuđuje svijet lažne ozbiljnosti, svijet u kojemu ljudi nemaju vremena za sebe i za svoje bližnje, svijet u kojemu čovjek uvijek žuri ne znajući zapravo što traži: bojeći se da neće sve dospjeti probati, okusiti, doživjeti…i stalno žele biti negdje drugdje, netko drugi… otvara oči i ukazuje na prave vrijednosti i smisao života. Napetosti djela pridonosi priča o astronomu Rafu na Zemlji koju autorica vodi paralelno sa Zibinim zgodama u Svemiru. Raf je među ljudima nositelj onih plemenitih istraživačkih nagona što mogu dovesti do značajnih otkrića. Uporan i požrtvovan, uspijeva, usprkos svim sumnjama i obeshrabrenjima ostalih kolega astronoma, uspostaviti kontakt sa Ljupka Ziba svojim propitivanjima malim čitateljima Zibom i dokazati postojanje zvuka u Svemiru.

prof. Dubravka Težak